Wat is mindfulness?


Mindfulness is aandachtig leven. Alles wat je doet, met aandacht doen. Bijvoorbeeld:
je leest dit nu op je computer of telefoon. Misschien denk je al aan wat je straks nog gaat doen. Of aan hoe het vandaag was op school of werk. Of maak je je zorgen. Of kriebelt er iets.
Met mindfulness leer je alles wat er in je hoofd en lijf voorbij komt, ook te zien als iets wat er even is, en dan weer weggaat. Zonder dat je daardoor aan het piekeren slaat. 
Je ontdekt dat je leven heel wat interessanter en misschien ook saaier is dan je dacht. Want alles hoort erbij: de boze buien, de rustige momenten, blij zijn, zorgen, pijn. Alles is van jou. Met mindfulness train je je aandacht. Door steeds opnieuw jezelf terug te roepen in het hier en nu.

zo stil als ik wil mindful kinderen
Voor wie is mindfulness handig? Ik zou zeggen: voor iedereen. Maar omdat de wetenschap ook wat te zeggen heeft, kun je met behoorlijke zekerheid stellen dat mindfulness helpt bij mensen en kinderen die:
-veel piekeren
-somber zijn
-slecht slapen
-veel ruzie maken of boze buien hebben
-angstig zijn
-weinig concentratie hebben
Dit is zo bij heel veel mensen en kinderen. En als je al eerder hulp heb gezocht bij sommige van deze dingen, dan heb je misschien ook een etiketje gekregen (zegt niets over jou hoor, is alleen erg handig voor al die hulpverleners....). Dan herken je dit wellicht:
-faalangstig
-ADHD, ADD
-hoogsensitief
-hoogbegaafd en sociaal minder vaardig
-depressiviteit
-gestressed
Voor dit hele lijstje en eigenlijk nog meer, blijkt mindfulness erg goed te helpen. Je klachten worden minder, je wordt wat vrolijker, slaapt beter, concentreert je beter. (Zeker weten? Klik dan eens op de links hieronder).

Op het moment wordt er door de UVA ook onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness bij kinderen met ASS (autistisch spectrum). De volwassenen-studies zijn veelbelovend en ik vermoed dat het bij deze kinderen ook fijn werkt. Wel is het belangrijk dat de ouders of verzorgers ook voor een deel meedoen, zodat je ook goed weet wat je kind leert en hem daarbij kan ondersteunen. En zelf ook een beetje gesteund wordt.  Als je maar onthoudt: mindfulness is geen toverstaf, maar een heel fijne basis om op terug te vallen. Meer een zachte ondergrond die je in evenwicht houdt. Mindfulness wordt vaak omschreven door de volgende uitspraak: je kunt de golven niet bedwingen, maar je kunt wel leren surfen. Ik zou hieraan toe willen voegen: het geeft je een goed surfboard waar je met je eigen vaardigheden op kunt vertrouwen. 


Onderstaande links zijn voor volwassenen bedoeld!

 Hoe mindful ben jij? Vul de test in.






 Download fijne meditaties (in mp3).




 Meer lezen over het bewezen nut van mindfulness en opvoeden (mindful parenting).